Najlepsze uliczne jedzenie w Dżakarcie

Indonezyjskie jedzenie uliczne to wspaniała kombinacja lokalnych smaków, prostych potraw chińskich i wpływów holenderskich. Na tętniących życiem ulicach Dżakarty, można zakosztować najpopularniejszych indonezyjskich specjałów. Nigdzie nie smakują one tak, jak w tym fascynującym mieście. Wyruszmy, zatem w kulinarną podróż po stolicy Indonezji.

Santiga i boskie owoce morza
Jedna z najbardziej popularnych i ukochanych przez turystów i miejscowych uliczek w mieście, Santiga jest czynna przez całą noc, serwując świeże owoce morza z grilla. Gościom lokalnych stoisk wcale nie przeszkadza, że siedzą przy niskich, plastikowych stołach. Główną rolę odgrywają tu przysmaki, takie jak gotowane krewetki z sosem ananasowym sambal czy pikantne kraby. Co najważniejsze, Santiga jest wyjątkowo czysta, oczywiście według standardów miasta Dżakarta. Możemy cieszyć się tu smakiem owoców morza bez obaw, że nasz żołądek za kilka godzin się zbuntuje.

Aneka Gorengan, królestwo smażonych przysmaków
W tym przydrożnym wozie skosztujemy najlepszych smażonych specjałów w całej Dżakarcie. Uważa się tutaj, że usmażyć można prawie wszystko, od ananasów, przez tempeh, czyli fermentowaną fasolę, po chleb i tłuczone ziemniaki. Zatrzymajmy się w Aneka Gorengan na szybką przekąskę w połowie dnia podczas zwiedzania Dżakarty.

Sate Khas Senayan
Sate to jedna z najbardziej popularnych indonezyjskich potraw ulicznych. Jest to nic innego, jak rodzaj szaszłyka grillowanego na węglu drzewnym. W Dżakarcie powstało wiele restauracji i barów specjalizujących się w tym daniu. Sate Khas Senayan jest jednym z nich. Popisową potrawą jest tutaj właśnie sate, szaszłyki mięsne zanurzone w wyśmienitym sosie orzechowym. Inne dobre potrawy w Sate Khas Senayan to zestaw Nasi Pecel Komplit, czyli ryż, sałatka z sosem orzechowym i krakersy oraz Tahu Telur, chrupiące smażone tofu z orzeszkami ziemnymi, fasolką i pikantnym sosem.

Kwetiau Bagan Bandengan
Kwetiau, rodzaj płaskiego makaronu ryżowego, jest przykładem chińskiego wpływu na kuchnię indonezyjską. Podobne potrawy goszczą zresztą na stołach sąsiedniej Malezji czy Singapuru. W Dżakarcie Kwetiau Bagan Bandengan przyrządza się następująco: makaron miesza się z domowej roboty sosem chili i posypuje drobnymi krewetkami i kiełkami fasoli. Istnieje wiele stoisk oferujących Kwetiau Bagan, ale wersja Bandengan tej potrawy jest prawdopodobnie najbardziej autentyczna i najlepiej replikuje smaki Bagansiapiapi, głównego chińskiego miasta nadmorskiego w Riau.

Gado Gado Bon Bin Cikini
Gado Gado Bon Bin Cikini znajduje się na kulinarnej mapie Dżakarty od wczesnych lat sześćdziesiątych i zachowuje stare, tradycyjne, starannie przygotowane smaki. Nadal prowadzone przez tę samą starszą parę, stoisko specjalizuje się w gado gado, indonezyjskiej sałatce. Gado Gado składa się ze smażonego tofu, tempeh, chrupiących blanszowanych warzyw, jaj i krakersów z tapioki. To wszystko polane jest wyśmienitym sosem orzechowym. Sos ten stanowi jeden z najbardziej charakterystycznych smaków Indonezji. Dodawany jest do wielu potraw i trudno wyobrazić sobie bez niego indonezyjską kuchnię. Możemy zażyczyć sobie dodanie do Gado Gado lontongu, czyli ciasta ryżowego z liśćmi bananów. W ten sposób lekką sałatkę przekształcimy w pyszny i pożywny posiłek.

Smaki Dżakarty są z pewnością zaskakujące dla naszych europejskich podniebień. Ale przecież w podróżach do innych krajów chodzi o to, aby otworzyć się na nowe doświadczenia.

Zobacz również